Την επόμενη φορά που θα νταλαβεριστείς με δαύτους, κράτα και ένα λοστάρι.

Χρειάστηκε ο κυρ Γιάννης να τρέξει με την ψυχή στα δόντια τόσο όσο δεν έτρεξε με τέτοιο τρόπο, πότε. Ούτε καν στη σκέψη του. Συνταξιούχος, όμορφος, γλυκός και κάθετος. Τα δικαιούμαι Τάσο μου, μου λέει. Να, κοίτα τί πληρώνω στο ΙΚΑ χρόνια τώρα. Η αγαπημένη του σύζυγος, χρειάστηκε ξαφνικά δυο μαγνητικές…Ναι, αυτό. Δε το ονομάζει. Αυτό, το λέει.

– Πρέπει να κάνουμε μια μαγνητική.

– Τί ταμείο έχετε;

– ΙΚΑ.

– Ελάτε σε δυο εβδομάδες.

– Μα, ο γιατρός μου είπε πως πρέπει να την κάνω τώρα.

– Δυστυχώς, δε μπορώ να κάνω κάτι. Εκτός…

– Πείτε μου!

– Εκτός του ΙΚΑ. Ντούκου… 240€… Ευχαριστώ. Περάστε.

Αυτό συνέβη σε δυο διαφορετικά διαγνωστικά κέντρα. Το ένα στο Χαϊδάρι και το άλλο στην Ακτή Μουτσοπούλου στον Πειραιά. Στα υπόλοιπα δε συνέβη γιατί απλά δεν έκανε εκεί τις εξετάσεις. Στα υπόλοιπα η συζήτηση ήταν ακριβώς η ίδια χωρίς όμως να προλάβουν να ευχαριστήσουν για κάτι.

Τα μαγαζάκια αυτά λοιπόν εμπορεύονται με τρόπο εκβιαστικό την αγωνία του ασθενή και το φόβο του θανάτου του. Αργά ή σύντομα – μιας και όλοι θα χτυπήσουμε την κάρτα μας άλλωστε – θα ανταμώσω με δαύτα.

Αυτή τη φορά θα στοιχίσει πολύ ακριβά… η δική τους θεραπεία.

Αφιερωμένο σε όσους ακόμη ταλαιπωρούνται.

Advertisements

24 comments

 1. espοir

  Στο μεταξύ, τα Ιδιωτικά Κέντρα ανακοινώνουν κερδοφορία εκατομμυρίων ευρώ. Γιατί όχι;? Εκεί είσαι «πελάτης». Σου φέρονται καλά όσο μπορείς και πληρώνεις. Στο Δημόσιο είσαι «ενόχληση». Θύμα. Ακόμα ένας αδιάφορος που δεν έχει μπάρμπα στην Κορώνη. Στα έχουν ήδη πάρει τα λεφτά. Θες δε θες.

 2. iLiaS K.

  Δυστυχώς μερικοί, δεν καταλαβαίνουν ότι ασκούν λειτούργημα.
  Κοιτάζουν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη σου! Ευτυχώς όχι όλοι!
  Την Παρασκευή 1η Ιουνίου, όχι άλλα λαμόγια, όχι άλλοι αλμπάνηδες!

 3. kaltsovrako

  Ούτε ‘γω ξέρω πια, Ροδιά μου.
  Espoir, μα για ιδιωτικά μιλάω. Μόνο που το “πελάτης” είναι ΠΟΛΥ άσχημη αντιμετώπιση τη στιγμή του πόνου σου.
  Το θέμα λοιπόν είναι πώς σκατά διαχειρίζονται τη ροή των “πελατών” τους. Τί λένε λοιπόν; Αυτή τη βδομάδα θα κάνουμε 100 μαγνητικές. Οι 30 από ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, οι 10 από ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, κ.ο.κ. και οι υπόλοιπες 50… ντούκου ή να πούνε υπολογίζουμε να κάνουμε 100 μαγνητικές ασθενών απ’ όπου και αν προέρχονται; Ετσι και αλλιώς τα λεφτά από τα ταμεία θα τα πάρουν ακόμα και μετά από 5 χρόνια (όταν τα δομημένα θα καρποφορήσουν) που λέει ο λόγος. Δε θα τα χάσουν οι επιχειρήσεις. Ο ασθενής- πελάτης δε ξέρω αν έχει τόσο χρόνο.

 4. kaltsovrako

  iLiaS K. με όλη την καλή διαθεση, μην κάνουμε την Αμαλία ημερομηνία.
  Εχουμε όλοι μας κάποιον ή κάποιους που έχουν ταλαιπωρηθεί ή ταλαιπωρούνται ακόμη απ’ τον καρκίνο. Στους τελευταίους που είναι ανάμεσα μας να στραφούμε πια. Αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο για την Αμαλία.

 5. πρεζα tv

  Μαλλον πρεπει να εχουμε μια «Αμαλια» μεσα στο σπιτι μας για να καταλαβουμε το μεγεθος του προβληματος…
  Και καποιοι απο εμας εχουν…

 6. iLiaS K.

  φίλε μου με παρεξήγησες.
  Φυσικά και είμαστε κοντά στους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη.

 7. kaltsovrako

  Δε λέω ρε συ, πως λές κάτι άλλο. Απλως δε γουστάρω του χρόνου την ίδια μέρα και κάθε 1η Ιουνίου να ξαναθυμηθούμε την Αμαλία.
  Υπάρχει μια φράση που λέει: Αλοίμονο σε αυτούς που μένουν.
  Γι’ αυτό το έγραψα το post.

 8. Σπιτόγατος

  Υπάρχουν πολλά διαγνωστικά κέντρα που δε δέχονται ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Πιστεύω ότι το πρόβλημα το έχει το Ίδρυμα και όχι τα κέντρα. Προφανώς το ΙΚΑ δεν καλύπτει εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα, παρά αφήνει τους ασφαλισμένους του να ταλαιπωρούνται με τα ραντεβού των δημοσίων νοσοκομείων, μέχρι του σημείου να είναι αργά όταν επιτέλους γίνεται η διάγνωση…

 9. mpampakis

  Η παροχή περίθαλψης στη χώρα μας σιγά-σιγά γυρνά στο ρόλο της δαρβινικής φυσικής επιλογής που υποτίθεται ότι ξεπερνούν οι σύγχρονες μέθοδοι ιατρικής. Survival of the fittest. Μόνο που ο όρος fittest νοείται μόνο σε σχέση με το περιβάλλον, και στην περίπτωσή μας το περιβάλλον απαιτεί να έχεις μερικά χιλιάρικα ευρώ στην άκρη «για ώρα ανάγκης».

  Όποτε είναι να δείρουμε, μαζί σου.

 10. x-psilikatzoy

  spitogate, to Ika edwse ston kyr Giannh th lista me afta ta diagnwstika kai htan kammia triantaria peripou. Se osa thlefwnhse molis akougan IKA arnountan kai tou elegan «elate se ena me dyo mhnes». OLA.

 11. Μαριλένα

  Καλά, γνωστό το παραμύθι. Κι αν είναι για μένα, θυμώνω τόσο πολύ, που αρνούμαι να τους τα ακουμπήσω. Δεν παει να περιμένω.. Αλλά, αν είναι για αγαπημένο πρόσωπο (κι εκεί ακριβώς πονταρουν) τι κανεις? Εκει, θες δε θες υποκύπτεις. Δεν θα πιέσεις λχ με μοχλό την υγεία της μάνας σου.
  Εχω καεί πολλές φορές απο το ΙΚΑ. Και θα καω κι άλλες, κι αλλες γιατί δεν έχω την πολυτέλεια ιδιωτικής ασφάλισης.
  Δυστυχως.

 12. espοir

  Ναι, ακόμα και όταν συνεργάζεται το Δημόσιο (π.χ. ΙΚΑ) με κάποιο ιδιωτικό κέντρο, έχει οριστεί μέγιστος αριθμός εξετάσεων (quota). Οπότε, όταν υπερβούν το όριο, εσύ περισσεύεις. Παύεις να είσαι «πελάτης». Στο χρόνο που ζητάς να σου διαθέσουν, θα εξυπηρετούσαν κάποιον άλλο (paying customer … που πληρώνει από την τσέπη του).

  Can you say «Μεγιστοποίηση των διαθέσιμων πόρων» ?
  Θλιβερό …

  Η κοινωνία των καταναλωτών και ΟΥΧΙ των πολιτών.

  Ζήτω! Ζήτω! Ζήτω!

 13. aa-duck

  Η διαπίστωση είναι δεδομένη. Να σου πω κι εγώ, γιαγιά μου κάνει αιμοκάθαρση σε ιδιωτικό κέντρο (by IKA) και επειδή δεν μπορεί να περπατάει και κινείται με καροτσάκι πρέπει πάντα κάποιος από εμάς να τη συνοδεύει.
  Η πρόσβαση για καροτσάκι είναι απαγορευτική, οπότε πρέπει πάντα να την πηγαίνουμε δύο. Γιατί όταν έμαθαν το by IKA μας έριξαν μια ρχλ στα μούτρα. Και ΟΚ, χαλάλι της της γιαγιάς. Και εμείς είμαστε αρκετοί που ενδιαφερόμαστε για τη συγκεκριμένη γιαγιά… Και κανονίζουμε να την κοπανάμε από τις δουλειές μας διαδοχικά… Σε άλλες περιπτώσεις όμως;

  Και άμα τα σπάσεις όλα εκεί μέσα (γιατί από ένα σημείο και μετά βαριέμαι τις ευγένειες) τι γίνεται;..
  Ποια είναι η πρόταση; 😦

 14. dirtyjazz

  Πρόταση:
  σταματάς να πληρώνεις εισφορές στο ασφαλιστικό σου ταμείο και με τα χρήματα που εξοικονομείς αγοράζεις ομόλογο της στάνλει μοργκαν

 15. tzonakos

  Είμαι παθών παρόμοια φάση πριν χρόνια και λιγο καιρό μετά ειχα τον πατέρα μου σε κρίσιμη φάση και δεν του έκαναν την μαγνητική στο γμμένο το Αιγηνίτειο ή κάπου δίπλα που είχε μηχάνημα και μας στείλαν σε ιδιωτικό να «εξυπηρετηθούμε» σε μια ωρα μεσα, με 80.000 δρχ τότε ( = 235 ευρώ πριν 10 χρόνια )

  Λεφτομέρεια : Το μηχάνημα του δημόσιου νοσοκμείου παρέμενε » σε βλάβη » επι 4+ χρόνια …

 16. vangelakas

  Τώρα δέν ξέρω εάν πρέπει νά τό πώ, εάν αρμόζει, διότι ίσως νά αρχίσουν σωρηδόν τά παραδείγματα, αλλά τό θυμήθηκα ξαφνικά.

  Η θεία ενός θείου μου χρειάστηκε νά κάνη μαγνητική. Είχε καρκίνο. Μπήκε σέ λίστα αναμονής, είδε ότι θά αργούσε πολύ. Πάρα πολύ όμως. Βεβαίως απευθύνθηκε αλλού. Τό τηλεφώνημα από τό νοσοκομείο γιά τό εντάξει τού πράγματος καί ότι ήγγικεν η ώρα τής μαγνητικής, έγινε όταν η θεία τού θείου είχε ασθενήσει βαρέως, είχε αποβιώσει καί είχαν παρέλθει καί τά 3 έτη ταφής.

  (Μιλάμε τώρα γιά τό 1995 περίπου)

 17. j95

  άσχετο, μέχρι χθες διάβαζα στον τίτλο «…κράτα και ένα ΛΙΟΝΤΑΡΙ»

 18. παράλληλος

  Οι κρατήσεις υπέρ των Ταμείων Υγείας είναι δυσανάλογες με τις υπηρεσίες τους. Για τομογραφίες και ανάλογες εξετάσεις έχουν τα μηχανήματα, αλλά είναι πάντα «χαλασμένα» ή αχρησιμοποίητα στα υπόγεια των Δημόσιων Νοσοκομείων, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.
  «Εξυπηρετείσαι» (εάν και όταν) με το αζημίωτο από τα Ιδιωτικά κέντρα και από το Ταμείο σου παίρνεις πίσω το ένα τρίτο (1/3) το μακρύτερο από τα έξοδα.

  Και προς θεού, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ μεταξύ διοικούντων του δημοσίου και ιδιωτών γιατρών!

  Με τις υγείες σας!

 19. kaltsovrako

  Τζονάκο και Βαγγέλη, αυτό δε δείχνει πόσο σωστότερο είναι να πλερώνεις στα κέντρα αυτά (που έχουν συνεργασία με το ΙΚΑ, βεβαίως) αλλά το ΤΕΡΑΣΤΙΟ λάθος λειτουργίας (και νοοτροπίας) της “δωρεάν” υγείας.
  aaduck, δυστυχώς η πρόταση μου είναι η βία. (Βαρέθηκα να το συζητάμε και να το “αναδεικνύουμε” σε μέγα θέμα ενώ κόσμος πεθαίνει καθημερινά ενώ κάποιοι πλουτίζουν με τα λεφτά που διπλοπληρώνουμε στο Χάρο)
  Μαριλένα, μην παγιδευεσαι. Εκεί ποντάρουν τα κοράκια.
  mpampaki, αν ισχύει κάτι τέτοιο να μου το πούν από την πρώτη στιγμή και θα παίξω με αυτούς τους κανόνες. Όχι όμως να μου λένε για δωρεαν υγεία και τέτοιες πίπες γιατί τοτε θα τα κάνω λίμπα. Ετσι και αλλιώς χαμένος είμαι.
  Espoir, δυστυχώς έχεις δίκιο.

 20. kaltsovrako

  j95, άμα σου βρίσκεται εύκαιρο και κανα λιοντάρι, σε καλό θα βγεί.
  🙂

  Παράλληλε, έχεις απόλυτο δίκιο. Εγώ ας πούμε σήμερα πληρώνω 4 χιλιάρικα το χρόνο στο ΙΚΑ και έχω μέλλον ακόμη στο χαράτσι. Λες να τα πάρω πισω ποτέ σε υπηρεσίες (έστω και κατά το ένα τρίτο;

 21. κατερίνα

  πότε κανείς θα τρελαθεί και θ’ αρπάξει κανένα όπλο…
  μπορεί να έχει ήδη γίνει δεν βλέπω και τηλεόραση, πού να το μάθω..
  θα το έλεγε άραγε η Λαμπίρη?

 22. Asteroid

  Μήπως να άλλαζες λίγο τον τίτλο και, αντί «… κράτα και ένα λοστάρι», να τόκανες «… κράδαινε κι ένα blog!»…
  Μήπως, επειδή από λοστάρια κι από αναφορές ή καταγγελίες, που χάνονται στον δρόμο και αραχνιάζουν στα συρτάρια των αρμοδίων, δεν καταλαβαίνουν, μήπως, λέω, είναι καλύτερα όταν το βλέπουμε πως αδικούμαστε ως πολίτες, ως άνθρωποι, ως πελάτες, να αξιοποιούμε την δύναμή μας αυτή γράφοντας ονόματα και διευθύνσεις στα blogs μας;
  Να τιμήσουμε την μνήμη της αύριο, αλλά θα χρειάζεται πάντα κι ένα πιο πρακτικό μνημόσυνο για την Αμαλία Καλυβίνου…

 23. Idάκι

  Είμαι απίστευτα περήφανη που θα υπάρξει μια οργανωμένη προσπάθεια κραξίματος – γιατί αυτό θα είναι το αυριανό – από τους Έλληνες bloggers και στην οποία θα συμμετάσχω.

  Θέλω πάντως να πω, έχοντας ζήσει και τις δύο πλευρές, πως οι ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα προσβλέπουν σε εσένα ως πελάτη όπου και να βρίσκεσαι. Το μεγάλο θέμα είναι να μην σε θυματοποιούν και να μη βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή σου για χάρη των χρημάτων (πρβλ. «έκτακτη εγχείριση» που πρότεινε εσφαλμένα ιδιώτης γιατρός τον οποίο έχει προσλάβει ΚΑΙ πληρώνει η ιδιωτική μου ασφάλιση χάρη στην εταιρεία όπου δουλεύω, στις κλινικές της οποίας δεν σκοπεύω να ξαναπατήσω κι ελπίζω να μη χρειαστεί).

  Τουλάχιστον στην Ελλάδα έτυχα υπέροχης αντιμετώπισης από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στο Αγ. Σοφία από τη γέννησή μου, όσο και από όσα διαγνωστικά κέντρα χρειάστηκε να επισκεφθώ για τις ετήσιες εξετάσεις μου μετά την αποδέσμευση από το ΙΥΠ (με άφησαν όταν ήμουν πια 20 χρονών γαιδούρα). Το ΤΑΕ πλήρωνε – εκτός από τις τελευταίες εξετάσεις που δεν πήρα ποτέ τώρα που το σκέφτομαι :PP

  Βέβαια δεν είμαι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, γιατί στα δύσκολα πάντα έπεφτα – και πέφτω – στα μαλακά της εταιρικής ιδιωτικής ασφάλισης, και έτσι κάπως έμεινα με την εντύπωση πως η ιδιωτική υγεία είναι προτιμότερη από την δημόσια… μέχρι τη στιγμή που η δημόσια (έστω μιας άλλης πιο οργανωμένης χώρας) με ξελάσπωσε. Τώρα πια απλά αισθάνομαι τεράστιο μένος απέναντι σε όποιον γιατρό σκέφτεται πελατειακά και φροντίζω όποτε χρειάζεται να ζητάω να με στείλουν σε έναν Άνθρωπο-γιατρό – κι αν προσβληθεί ο θεράπων γιατρός μου, tough.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s