111′ που ξεκαθαρίζουν αρκετά πράγματα (αξίζει ο κόπος)

Δημήτρης Καζάκης. Οικονομολόγος αναλυτής. Αθρογράφος σην εφημερίδα «Το Ποντίκι»

Advertisements

12 comments

 1. kaltsovrako

  Ροδιά, δεν έιχα πάρει χαμπάρι είναι η αλήθεια, αλλά το έχω κατεβάσει ήδη και το γράφω σε DVD για να το μοιράσω σε κάτι μπαρμπάδες αυριο.

 2. rodia

  Εχω ολόκληρη συλλογή! Ηρωας ειναι ο άνθρωπος.. πάει όπου τον καλούν και μιλάει και ξεστραβώνει κόσμο. Εχω υλικο για πολλες εκπομπες ακομα, αλλα αμα μπεις youtube θα βρεις πολλά -στους Δελφους, στην Κόρινθο, στην Αρτα, σε κανάλια… ζαλιστηκα!

 3. kaltsovrako

  Είναι ο πιο κατανοητός οικονομικός λόγος που έχω ακούσει ποτέ μου. Αυτον πρέπει οπωσδήποτε να τον φέρουν στις συνελευσεις, ακόμη κι αν δεν συμφωνούν μαζί του τα παιδιά (που δε νομίζω δηλαδή). Πρέπει να μιλήσει στον κόσμο. Πρέπει να γίνει κτήμα του κόσμου. Δύναμη του.

 4. xBerliner

  Είδα μέχρι το 35′ και δεν άντεξα άλλο.
  Μερικά σημεία που δείχνουν ότι ο Καζάκης απλώς συνομωσιολογεί:
  1. Υποτίθεται έχει πηγές μέσα από τη Ρωσία (!!!) και ξέρει τί συζητήθηκε μεταξύ ΓΑΠ και Μετβέντεφ, και υποτίθεται ότι επειδή δεν ζήτησε βοήθεια η Ελλάδα οι Ρώσοι δήλωσαν «πηγαίνετε στο ΔΝΤ».
  Γεγονός: Η Ρωσία για να δώσει ενάμιση δις δολάρια (και όχι εκατοντάδες που εμείς χρειαζόμαστε) δάνειο στη φίλη, αδερφή και χρεοκοπημένη Λευκορωσία ζητάει της παναγιάς τα μάτια (αγορά των αγωγών φυσικού αερίου, του μοναδικού νομίζω δυιλιστιρίου της χώρας και κάτι εργοστασίων).

  2. Κάπου λέει ότι οι δανειστές θέλουν να βάλουν στο χέρι τις καταθέσεις όλων των ελλήνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δηλαδή οι καταθέσεις μου (ως έλληνας πολίτης) σε γερμανική τράπεζα είναι στο έλεος των δανειστών της ελλάδας!!! Ωραίο ανέκδοτο.
  Επίσης καταθέσεις ελλήνων σε ελληνικές τράπεζες στην πράξη δεν υφίστανται. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ρευστότητα (και μπορούν τα ΑΤΜ να βγάζουν ακόμα ευρώ) γιατί δανείζονται από την ΕΚΤ. Αν η ελλάδα αθετήσει τις δεσμεύσεις της και κηρύξει χρεοκοπία/στάση πληρωμών αυτόματα δεν υπάρχουν και καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες (είτε για τους καταθέτες είτε για τους δανειστές).

  3. Λέει ότι τα νέα δάνεια τα χρειαζόμαστε για να αποπληρώσουμε τα παλιά και ότι με τα έσοδά μας ως κράτος μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Οι δημιουργοί του Debtocracy στήριξαν το ίδιο επιχείρημα βάζοντας κάποια στιγμή στην ιστοσελίδα τους επιλεγμένες δαπάνες από τον προϋπολογισμό του Δεκ. 2010. Αλλά στις επιλεγμένες δαπάνες ξέχασαν να βάλουν τις δαπάνες που έχουν να κάνουν με έξοδα «κίνησης» του κράτους ή τις δημόσιες επενδύσεις. Με αυτά μέσα το προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός κατά 2 δις ευρώ. Επίσης ήδη ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός έχει πέσει έξω κατά 6 δις ευρώ. Και σημαντικότερο, ακόμα και ο επιλεκτικά ισοσκελισμένος προϋπολογισμός είναι αυτός του μνημονίου (δηλαδή μετά τα μέτρα).

  4. Συνομωσιολογεί και κινδυνολογεί ασύστολα όταν λέει ότι ακόμα και οι υποδομές άμυνας της χώρας είναι σε κίνδυνο. Δηλαδή θα στείλει η γερμανία τη βέρμαχτ ή οι ΗΠΑ των 6ο στόλο να κατασχέσει τα ελληνικά F16!!!! Αυτά που μπαίνουν ως εγγυήσεις είναι μελλοντικά έσοδα του ελληνικού κράτους. Αλλά στην πράξη ο μόνος μοχλός πίεσης που έχουν στα χέρια τους είναι η πολιτική. Όσες αποφάσεις και αν βγάλουν διεθνή δικαστήρια εναντίον της Ελλάδας για αθέτηση των εγγυήσεων που έδωσε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εφαρμοστούν αυτές παρά μέσω διπλωματικών πιέσεων οι οποίες όμως για να ασκηθούν δεν χρειάζονται αποφάσεις δικαστηρίων.

  Το αν θα κάνουμε ή όχι στάση πληρωμών, το αν θα μείνουμε ή όχι στο ευρώ, είναι καθαρά πολιτικές αποφάσεις και στρατηγικές επιλογές της χώρας. Αλλά έτσι κι αλλιώς, με ή χωρίς στάση, με ευρώ ή με δραχμή θα πρέπει αναγκαστικά να καταναλώνουμε ως χώρα τόσα όσα παράγουμε. Και επειδή για να αρχίσουμε να παράγουμε περισσότερα χρειάζεται χρόνος (μαζί με «σοφές» πολιτικές που θα επενδύουν στην εκπαίδευση, την έρευνα, τις καινοτομίες όπως και στη διάλυση της γραφειοκρατίας), πρέπει άμεσα να μειώσουμε την κατανάλωση.

 5. Η μικρή Ολλανδεζα

  Έχει πει κι έχει γράψει πολλά ο τυπάκος. Αν δεν κάνω λάθος αρθρογραφεί (εκπληκτικά) χρόνια τώρα στο ποντίκι.
  Αλλά αφού μπαίνεις που μπαίνεις στο FB, διάβαζε και λίγο τα λινκς της φίλης σου! Θα το είχες δει τουλάχιστον έναμιση μήνα πριν :Ρ
  Α! και ανακοινώθηκε κι αυτό:
  ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 19.00 ΘΑ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ ΣΤΑ ΣΚΑΛΙΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
  Happy?

 6. Rodia

  @xBerliner σκεψεις κανει φωναχτα, δεν ισχυριζεται πως ειναι ντε και καλα ετσι!

 7. xBerliner

  Rodia
  Τί εννοείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι ντε και καλά έτσι;
  Φυσικά και ισχυρίζεται ότι είναι έτσι. Ειδικά όταν ισχυρίζεται (ή μάλλον εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί) ότι τα λεφτά που παράγουμε φτάνουν για να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε όσα καταναλώναμε και προ κρίσης το κάνει εν γνώση του.
  Ο Καζάκης ανήκει στην άλλη (αντιμνημονιακή και αντιευρώ) όχθη. Και οι δύο όχθες έχουν πιστεύουν για τους δικούς τους ιδεολογικούς λόγους (και μπορούν να το τεκμηριώσουν και οι δύο) ότι η θέση τους είναι η σωστή: Π.χ. ευρώ-ευρωπαϊκή πορεία-σκληρός πυρήνας της ευρώπης-ευρωπαϊκή χώρα vs δραχμή-απόλυτος έλεγχος της οικονομίας- δυνατότητα για κοινωνική πολιτική.
  Παρόλαυτα και οι δύο λένε τη μισή αλήθεια, ή μάλλον κρύβουν την άλλη μισή: Ότι τα δανεικά τελείωσαν και με ή χωρίς ευρώ η χώρα προσγειώθηκε (ανώμαλα) στην σκληρή πραγματικότητα που σημαίνει ότι από δω και πέρα ξοδεύουμε το πολύ όσα παράγουμε. Και αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες μας πρέπει να μειωθούν (βάρβαρα και δραστικά) άμεσα. Και αυτό γίνεται μόνο με έναν τρόπο: Το ίδιο άμεση και βάρβαρη επιβολή μείωσης της κατανάλωσης.
  Ο ΓΑΠ προεκλογικά «εξαπάτησε» τον κόσμο λέγοντας ότι λεφτά υπάρχουν. Οι της αντίπερα όχθης σήμερα εξαπατούν τον κόσμο αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιστροφή στη δραχμή ως δια μαγείας θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε απλώς το ρολόι 2 με 3 χρόνια πίσω. Ενώ η πολιτικά ορθή αντιμετώπιση (για έναν αριστερό) είναι να υποσχεθεί δίκαιη αντιμετώπιση της πραγματικότητας από τα διάφορα κοινωνικά στρώματα. Αλλά βλέπεις κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καθόλου αρεστό από τα μεγάλα μεσαία στρώματα και ειδικά από εκείνες τις συντεχνίες που τόσο καιρό (τελείως ανεξήγητα) χαϊδεύει η αριστερά: Συνδικαλιστής να είναι, επαναστατική γυμναστική να κάνει και καλός είναι.

 8. rodia

  @xBerliner,
  απαντησα προηγουμενως στα σχετικα με συνομωσιολογιες περι ΝΑΤΟ, κλπ.
  Στα οικονομικα, δεν ακουσα να δινει μαγικες λυσεις που δεν θα εχουν δυσαρεστες συνεπειες. Ισα ισα (επειδη παρακολουθω στενα τις ομιλιες του σε διαφορους -πραγματικους- τοπους) μαθαινω πολλα πραγματα που αλλιως δεν υπηρχε περίπτωση να μάθω! Οπως π.χ. τι ειναι το μνημονιο και τι η δανειακη συμβαση, τι ειχε γινει παλιοτερα εδω και σε αλλες χωρες, τι σημαινει να εχει μια χωρα δικο της νομισμα, κλπ κλπ.
  Θυμηθηκα και τι ειχε πει η κα Μπενακη υποδεχομενη τον φρεσκο (τότε) ΠτΔ κ. Παπουλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s